IPEN* tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada küresel olarak plastik atıklardan eldfe edilmiş geri dönüştürülmüş plastik peletlere transfer olan toksik kimyasallar incelendi. Bu amaçla yeni ürünlerde kullanılmak üzere geri dönüştürülmüş yüksek yoğunluklu polietilenden üretilen peletler 23 ülkedeki 24 geri dönüşüm tesisinden satın alındı. Peletler, 11 farklı bromlu alev geciktirici, 6 farklı benzotriazol UV stabilizatörü ve bisfenol A varlığını belirlemek için analiz edildi. Örneklerin hemen hepsinin üç tür kimyasalı da içerdiği tespit edildi. Örneklerin yarısından fazlasının 11 veya daha fazla kimyasalı, 17 tanesi de beş veya daha fazla endokrin bozucu kimyasalı içerdiği tespit edildi.

Sonuçlar geri dönüştürülmüş etiketiyle satılan plastik ürünler hakkında kaygıların artmasına neden oldu. Uzmanlar acil ve sıkı denetim talebinde bulundular.

 

Detaylar için: link

*IPEN (Uluslararası Kirleticilerin Yok Edilmesi Ağı), tehlikeli maddelerin artık insan sağlığına ve çevreye zarar verecek şekilde üretilmemesini, kullanılmamasını veya atılmamasını sağlamak için kimyasal politikaları geliştiren ve kamu bilincini artıran kamu yararına çalışan kuruluşların küresel bir ağıdır.

Shares